Biblioteca Diosig

marți, 23 aprilie 2024

Zöld hét, Könyvnap és író-olvasó találkozó Császár Józseffel

    1995-ben az UNESCO A KÖNYV NAPJÁvá nyilvánította április 23-át katalán javaslatra. Április 23-án halt meg William Shakespeare és Miguel de Cervantes. Ez a nap A SZERZŐI JOGOK NAPJA is. A nap célja, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására. 2005 óta a ROMÁNIAI KÖNYVTÁROSOK NAPJÁT is ezen a napon ünnepeljük.

       A Bihardiószegi Iskolában különleges volt ez a nap. Újra vendégül láthattuk községünk szülöttét Császár Józsefet a mi "író bácsinkat". Iskolánkban most zajlik a "Zöld hét" program, ennek a témának megfelelve, természetről és állatokról szóló verseket hozott. Felesége Csilla és a Pénzes család két leányzója Zsófia és Regina tolmácsolták a szebbnél szebb verseket. Zsófia zenei aláfestése emelte az esemény hangulatát. Az előadás végén jött a csattanó. Zsófi nem csak a szintetizátor billentyűzetével bánik jól de a sportban is jeleskedik. Barna öves,14 szeres karatebajnok aki  idén az európa bajnokságra készül. 


    A mi "író bácsink" elhozta nekünk a legújabb egyben a kilencedik kötetét, melyet a régebben megjelent könyveivel együtt, meg is lehetett vásárolni és természetesen mindet dedikálva kapták meg a kis és nagy olvasók egyaránt. 


        A katalánoknak ez a nap egyben védőszentjük, Sárkányölő Szent György napja is. Így ott ezen a napon emlékeznek meg a „rózsákról és a könyvekről”, mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta.


       Az esemény végén a vendéglátók, anyák napja közeledtének apropóján, egy egy rózsát és egy anyáknapi megzenéstett verset kaptak ajándékba. 

Köszönjük, hogy újra találkozhattunk!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu