Biblioteca Diosig

marți, 25 septembrie 2018

Ziua basmului popular - A népmese napja

     La apelul Societății de Lectură Maghiară din primăvara anului 2005, ziua de 30 septembrie, ziua de naștere a marelui povestitor, scriitor și jurnalist maghiar Benedek Elek a fost denumit ziua Basmului Popular Maghiar. 
     Această zi este o sărbătoare pentru noi toți, cei care dorim  promovarea poveștilor populare și a învățăturilor și a înțelepciunii acestora. Scopul acestei zile ar fi ca noi: profesori, învățători, dascăli, bibliotecari, specialiști în domeniu, copii și adulți,  să arătăm respect deosebit față de basmele maghiare și ale altor popoare.    
       Școala noastră a patra an sărbătorește Ziua basmului popular. Elevii din clasele primare și gimnaziale vor participa la diferite activități, organizate în școală și în bibliotecă. 
        
    
    A Magyar Olvasástársaság 2005 –ben fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása, a bennük élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
   Ezen a napon országszerte a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, gyerekek és megkülönböztetett figyelemmel és érdeklődéssel forduljanak  a népmesék felé.
     Iskolánk negyedik éve csatlakozik a “ A népmese napja” mozgalomhoz, kisiskolásoktól a gimnáziumi osztályokig, magyar és román tagozatos  diákokkal  egyaránt.
    Az alsó tagozatos gyerekek mesét olvasnak és mesélnek, kedvenc meséjüket mutatják be, dramatizálnak, mese kirakósoznak, lerajzolják a kedvenc részletüket, a meséhez kapcsolódó mondókákkal és énekekkel ismerkednek meg.
     A felső tagozatos diákok programja a következő:
·        bevezető, előadás a mese világából
·        mese vetítés
·        kvíz kérdések
·        mese megelevenítése a gyerekek részéről

Minden résztvevő egy-egy könyvjelzőt kap ajándékba.

Csatlakoztunk:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu