joi, 17 martie 2011

Hai pe net la DiosigIn vederea promovarii internetului si a oportunităților oferite de acesta, in perioada 28 martie - 5 februarie la nivel European s-a organizat Campania Hai pe Net 2011. Evenimentul  a venit  în sprijinul celor care nu au acces la noile tehnologii, dorind în același timp ca cei care au început deja să utilizeze aceste tehnologii sa isi dezvolte aptitudinile.
            La fel ca si in 2010 si in acest an comuna Diosig s-a inscris in campanie participand activ organizand diferite activitati cu subiecte reprezentative.
In contextul organizarii si desfasurarii campaniei Hai pe Net! pe plan local au fost organizate mai multe activitati in diferite locatii dotate cu o infrastructura TIC:

Scoala:
Multi pun tot mai des  intrebarea de ce tot mai multi oameni din lume utilizeaza internetul. Oare si internetul este o tendinta a epocii noastre, sau dobandirea de competente in utilizarea calculatorului este o cerinta necesara si actuala a lumii moderne?  Psihologul Scolii Generale  din Diosig, Szabo Aliz, s-a gandit ca cea mai simpla metoda prin care sa avem un raspuns la aceasta intrebare  este acea de a se vedea impreuna cu elevii care sunt acele domenii, in care cu ajutorul internetului putem sa ne facem mai usoara viata de zi cu zi  si totodata  care sunt acele efecte negative ale lumii internetului care ne afecteaza ca si utilizatori.
Activitatile au fost organizate in laboratorul de psihologie, unde  elevii din clasele  V-VIII au fost repartizati in 8  grupe formate din cate  8 copii; acestia au navigat impreuna in lumea internetului vizualizand prezentari power point, filmulete si discutand o tematica de actualitate si anume siguranta copiilor pe internet,  in conditile in care in ziua de azi copii pot deveni extrem de usor victime ale lumii virtuale.  Activitatea s-a bucurat de un mare succes in randul elevilor. Acestia au avut posibilitatea sa acumuleze foarte multe informatii utile intr-un timp foarte scurt.  La doar un clik distanta accesand  urmatoarele site-uri: http://www.copiidisparuti.ro/lectii/html/etusivu.htm , http://www.sigur.info/ , www.desprecopii.com/info.asp?ID=1400,
copii au putut vedea prin ochii lor realitati de cele mai multe ori cutremuratoare oferindu-le astfel posibilitatea de dezvoltarea a mecanismului de prevenire in situatii asemanatoare. 


E-centru Diosig:

In  aceasta perioada si in cadrul punctului de informare Diosig aceasta campanie a fost marcata de prezenta agricultorilor atat din comuna Diosig cat si dintr-o localitate apropiata, care au intrat in acest centru in vederea depunerii cererilor online in vedera obtinerii subventiilor pe suprafata cultivate pe anul 2011. Pe langa personalul din e-centru  si 2 persoane delegate din partea APIA au oferit consultanta in acest proces. Totodata in aceasta perioada a fost finalizat noul site al comunei Diosig ( www.diosig.ro)  de care cu aceasta ocazie au aflat si cei care au vizitat centrul de informare din comuna, fiind o ocazie tocmai buna de promovare. De asemenea in aceasta saptamana a avut loc in cadrul e-centrului inmanarea certificatelor de absolvire a cursului ECDL-Start  desfasurat in luna ianuarie si februarie 2011 in comunitate celor 14 persoane care au absolvit cursul. Pe langa aceste grupuri de persoane la centru au fost binevenite toate persoanele interesate de tehnologie si internet.

Bibliotecara s-a implicat si  a participat activ si in acest an la aceasta campanie organizand in colaborare cu profesoara de limba romana, in cadrul bibliotecii o intalnire cu o serie de 30 de elevi interesati de propria lor siguranta pe internet. In vederea participarii si implicarii lor  active la aceasta activitate acestia au utilizat infrastructura TIC existenta in cele trei locatii amintite si mai sus. Daca la scoala s-a discutat despre siguranta copiilor pe internet  in biblioteca s-au marcat oportunitatile aduse de internet in viata noastra de zi cu zi. Pe langa filmulete si discutii libere s-au accesat site-uri menite sa aduca un real ajutor elevilor dar si persoanelor adulte precum: http://referate.educativ.ro/invatamant-gimnaziu.html, http://revistapresei.hotnews.ro/

            Dupa aceaste activitati cei prezenti au promis ca vor fi mult mai atenti pe viitor si totodata vor cantari mai bine atentia si timpul acordat navigarii pe internet. La plecare copii s-au declarat incantati de cele aflate si doritori de a participa si la alte activitati de acest gen si pe viitor.
Aceasta campanie a fost binevenita in comunitatea noastra avand dupa saptamana dedicata campaniei  si respectiv ziua de 3 martie 2011, dedicata pe plan local  activitatilor mentionate mai sus un numar de aproximativ 214 persoane implicate activ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu