vineri, 20 noiembrie 2015

A magyar népmese napja

            2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
            A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
           Idén a Bihardiószegi Általános iskola is csatlakozott ehhez a különleges naphoz. Tanulóink apraja nagyja tanítóik és tanáraik vezetésével felidézték a népmesék csodálatos világát. Megemlékezve nagy mesemondónk születésnapjáról.
           Az I. B osztályos gyerekek a könyvtárban nézték meg, a Furulyás Palkó című mese, zenés bábelőadását , Pál Ibolya bábművész alőadásában. Aztán, néhány kellék segítségével, mindenki belebújhatott a szereplők bőrébe.            Az I.C osztály Világszép Ilonka meséjét dramatizálta. Papir sziluetteket készítettek a mesék szereplőivel és így játszották el a mesét.


 
  A II.B osztály, otthonról hozott, kedvenc meséskönyvekből, olvasott, aztán kedvenc mesejeleneteiket rajzolták le.
 
  A II. D osztály a Talléros kalap című mesét játszotta el.
   A III. B osztály tanulói bábelőadást rendeztek, majd mesemondó versenyt hírdettek.


  A IV.B- sek felolvasómaratont szerveztek. Kézről kézre jártak a kedvenc meséskönyvek.
  A IV. C osztály a felolvasó maratont a könyvtárban tartotta meg, A papucsszaggató királykisasszonyok meséjét elolvastuk, aztán, a Magyar népmesék sorozatból megnéztük. Végül összehasonlítottuk a két mesét.

 Az ötödik osztályos gyerekek  kedvenc meséjüket hozták és olvasták el.


Az iskolánk „ Gyurgyalag” színjátszócsapata A veres vitéz című mesét játszotta el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu